Katsaus kapteeni Cookin ensimmäiseen matkaan

On kulunut lähes neljännes vuosituhat siitä, kun suuri kapteeni Cook aloitti ensimmäisen matkansa aluksella nimeltä ”HM Bark Endeavour”. Ennen kuin saavumme 250. vuosipäivään ja saavutamme tämän historiallisen virstanpylvään, kannattaa katsoa vähän taaksepäin tätä ensimmäistä matkaa ja sen seikkailunhaluista kapteenia, joka sen teki.

Kapteeni Cook vei miehensä ja aluksensa maailman ääriin salaiselle löytöretkelle. Juhlistaaksemme kapteeni Cookin Australian retken 250-vuotispäivää, tarkastellaanpa hänen kaikkien aikojen ensimmäistä matkaa. Lue tarinoita hänen kiertomatkastaan Endeavour -aluksella.

Erityinen matka ja salainen tehtävä, kuninkaallisella määräyksellä

Kapteeni Cookin ensimmäinen matka aluksen kapteenina oli uskomattoman tärkeää. Hänet valittiin tarkoin kriteerein rooliin, ja hänen nuorille, mutta arvostetuille harteilleen annettiin valtava määrä luottamusta ja vastuuta.

Hänen matkansa julkistettiin mahdollisuutena tarkkailla Venuksen kulkua Auringon yli Tyynen valtameren Tahitin saarelta. Tämä oli tärkeä tieteellinen ponnistus, jonka vuoksi hänen aluksensa nimi, oli myös peitenimi salaiselle tehtävälle, josta edes kapteeni Cookin lähimmät upseerit eivät tienneet.

”HM Bark Endeavour” -aluksen oli tarkoitus jatkaa matkaa Tahitilta ja purjehtia etelään Etelä- ja Tyynenmeren saarille ja etsiä mystistä “kadonnutta eteläistä mannerta” Englannin nimissä. Tämä johti siihen, että kapteeni Cookista ja hänen miehistään tuli ensimmäiset ihmiset pohjoiselta pallonpuoliskolta, jotka astuivat jaloillaan Australiaan.

Kapteeni Cook, tieteen ja löytöjen mies

Ensimmäisellä matkalla purjehti kaksi tutkijaa, joilla oli molemmilla kokemusta kasvitieteestä, eli botaniikasta sekä naturalismista. Joseph Banksilla, kenestä myöhemmin tuli Sir Joseph Banks löytöretkiensä seurauksena, oli mukanaan hänen ruotsalainen avustaja Daniel Solander.

Vaikka nämä miehet olivat päteviä tiedemiehiä, kapteeni James Cook itse havainnoi ja seurasi Venuksen tärkeätä siirtymää. Hän oli ottanut tähtitieteellisiä havaintoja Royal Society lehteen edellisistä retkistä, mukaan lukien työstä, joka oli julkaistu tuolloin aikansa tieteellisissä tutkimuksissa. Hänen kartografiataitonsa oli erittäin arvostettu kuninkaallisen laivaston puolesta, ja tämä yhdistelmä tieteellistä taitoa ja miehistön johtamiseen tarvittavaa kurinalaisuutta teki kapteeni Cookista sen miehen, joka pystyi suorittamaan tämän tehtävän kuninkaan ja maan puolesta.

Juhlimisen arvoinen 250. vuosipäivä

Kapteeni Cookin ensimmäinen matka HM Bark Endeavour -aluksella on syytä muistaa ja juhlistaa. Kapteeni Cookin ja hänen retkiensä osuus nykyajan tieteeseen ja historiaan on suuri. Hänen kartanvalmistus- ja diplomatiataitonsa auttoivat avaamaan maailmaa ja esittelemään vanhan maailman uudelle maailmalle. Tätä 250-vuotispäivää tulisi juhlia ja muistaa ympäri maailmaa.

Kapteeni James Cook saa eniten huomiota historiallisilta matkoiltaan, ja aivan oikeutetusti, mutta kasvitieteilijät ja aluksella palvelleet miehet olivat aivan yhtä tärkeitä ”HM Bark Endeavourin” miehistön tekemille havainnoille. Kun vietät juhlia, nosta lasi tälle pelottomalle miehistölle, joka kierteli maailmaa löytöretken nimessä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *